Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Pieczeń cielęca na dziko

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Umyte mięso natrzeć solą, pieprzem, czosnkiem i jałow­cem, ułożyć w kamiennym

Pieczeń cielęca na dziko

Składniki:

Pieczeń cielęca na dziko

 

 

  • 3/4 szklanki 6% octu winnego

 

  • łyżeczka zmiażdżonych ziaren jałowca

 

  • 5 dag słoniny

 

 

  • łyżka oliwy lub oleju

 

 

Sposób przygotowania:

Pieczeń cielęca na dziko
Umyte mięso natrzeć solą, pieprzem, czosnkiem i jałow­cem, ułożyć w kamiennym garnku. Do octu wlać 3/4 szklanki wody, zagotować i od razu wlać do mięsa. Przykryć garnek, odstawić w chłodne miejsce na dwa dni. Co jakiś czas mięso obracać, aby rów­nomiernie się zamarynowało. Następnie wyjąć mięso z ma­rynaty, naszpikować słoniną pokrojoną w słupki, lekko po­smarować oliwą, włożyć do rękawa foliowego. Wlać 2-3 łyżki wody, szczelnie zacisnąć końce rękawa, nakłuć folię w dwóch miejscach, ułożyć na blaszce i wstawić do gorące­go piekarnika. Piec około 75 min. Pieczeń można poda­wać na gorąco lub na zimno.