Sposób przygotowania:
Pieczeń cielęca w sosie koperkowym
Mięso oczyścić z błon i tłuszczu. Natrzeć czosnkiem, posypać skórką otartą z cytryny, oprószyć solą i pieprzem, odstawić do lodówki na 30 min. Uformować w pieczeń i obwiązać nicią. Obsmażyć na oleju. Przełożyć do brytfanki. Podlać kilkoma łyżkami wody. Piec ok. 1 godziny, często polewając sosem z pieczenia (200 stopni C). W rondelku stopić masło, posypać mąką i, mieszając, zasmażyć na jasnozłoty kolor. Zasmażkę rozprowadzić szklanką wlewanego stopniowo bulionu i, cały czas mieszając, zagotować. Do sosu dodać śmietanę roztrzepaną z żółtkami oraz po siekany koperek. Sos mocno podgrzać, nie dopuszczając do wrzenia. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem cytrynowym. Miękkie mięso wyjąć, usunąć nici, pokroić na plastry, ułożyć na ogrzanym półmisku. Podawać polaną koperkowym sosem, z dodatkiem kopytek.