Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Pieczeń cielęca z jabłkami i cebulą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

W taki sam sposób można przygotować pieczeń wieprzową.

Pieczeń cielęca z jabłkami i cebulą

Składniki:

Pieczeń cielęca z jabłkami i cebulą

 

Sposób przygotowania:

Pieczeń cielęca z jabłkami i cebulą
Kostkę rosołową rozpuścić w 1 szkl gorącej wody. Mięso umyć, osuszyć w papierowym ręczniku, natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem, obwiązać bawełnianą nitką, oprószyć mąką i zrumienić na rozgrzanym Następnie mięso włożyć do brytfanny, wlać bulion, włożyć do piekarnika. Piec około 1 godziny w temp 190 stopni, podlewając od czasu do czasu powstałym sosem. Po pół godzinie dodać obrane i pokrojone jabłka oraz cebulę. Miękkie mięso wyjąć, zdjąć sznurek, pokroić na plastry, ułożyć na półmisku, obłożyć jabłkami z cebulą.