Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Pieczeń cielęca z ziołami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wyborne mięso na świąteczny obiad.

Pieczeń cielęca z ziołami

Składniki:

Pieczeń cielęca z ziołami

 

  • 1,5 kg cielęciny z udźca bez kości
  • sok z połowy cytryny
  • ćwierć łyżeczki skórki otartej cytryny
  • 4-5 ząbków czosnku
  • kieliszek białego wytrawnego wina
  • łyżka masła
  • łyżka smalcu
  • po pół łyżeczki suszonych ziół - tymianku, rozmarynu, mięty
  • sól

Sposób przygotowania:

Pieczeń cielęca z ziołami
Mięso umyć, ułożyć na durszlaku i sparzyć gorącą wodą, osączyć i natrzeć, czosnkiem zmiażdżonym z solą, skórką otartą z cytryny i ziołami. Skropić sokiem z cytryny, odstawić w zimne miejsce na 3-4 godziny. Tłuszczem, wysmarować brytfannę włożyć mięso, połać stopionym masłem i wstawić do gorącego piekarnika.
Piec około 1,5 godziny, skrapiać winem i polewać sosem
z pod pieczeni.