Sposób przygotowania:
Pieczeń Eli w boczku z jajkiem i szpinakiem
14 jajek ugotować na twardo w osolonej wodzie i odlać wrzątek. Jajka lekko potłuc potrząsając garnkiem i zalać zimną wodą. Ostudzone jajka obrać ze skorupek i odciąć końcówki. Mięso umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Bułkę zalać wodą żeby zmiękła. Cebule obrać z łupinek. Czosnek obrać z łupinek i przecisnąć przez praskę. Łopatkę i cebulę zmielić w maszynce z sitkiem ze średnimi oczkami. Do mięsa dodać 2 jajka,odciśniętą bułkę,czosnek i doprawić solą i pieprzem. Całość dokładnie wyrobić. Szpinak obrać,umyć i osączyć w wirówce do sałaty. Tortownicę z kominkiem (26 cm średnicy) wyłożyć boczkiem,tak żeby został zapas do przykrycia pieczeni,jak na zdjęciu z pierwszego etapu przygotowania. Na boczek wyłożyć połowę mięsa mielonego. Na mięsie rozłożyć połowę szpinaku,jajka i resztę szpinaku. Szpinak przykryć resztą mięsa. Mięso przykryć zwisającym boczkiem. Pieczeń włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 90 minut. Wyjąć pieczeń z piekarnika,ostudzić i włożyć do lodówki na 6 godzin. Pieczeń pokroić na grubsze plastry i ułożyć na półmisku. Smacznego!