jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Pieczeń indycza faszerowana

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

rewelacyjna pieczeń indycza faszerowana polecana z bukietem gotowanych jarzyn

Pieczeń indycza faszerowana

Składniki:

Pieczeń indycza faszerowana

 

  • 4 strąki żółtej papryki po 15 dag
  • 2 pęczki natki pietruszki
  • 20 dag twarogu
  • 1 żółtko
  • 3 łyżeczki musztardy
  • sól
  • pieprz
  • 1,20 kg piersi indyczej
  • 2 łyżki tłuszczu- do smażenia
  • 20 dag cebuli
  • 1/4 litra białego wina
  • 3 peczki młodej marchewki
  • 30 dag zielonego groszku
  • 10 dag śmietany kremówki
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki mąki

Sposób przygotowania:

Pieczeń indycza faszerowana
Oczyścić 2 papryki, pokroić w kostkę. Natkę pietruszki drobno pokroić. Twaróg utrzeć z żółtkiem i 2 łyżeczkami musztardy, doprawić solą i pieprzem. Dodać paprykę i posiekaną pietruszkę. Mięso umyć, osuszyć. Wyciąć szeroką kieszeń, napełnić przygotowanym farszem. Otwór spiąć wykałaczkami. Mięso ułożyć w brytfance, polac stopionym tłuszczem. Piec 75 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stop. C. cebulę obrać, pokroić na cząstki, dodać do mięsa po 45 minutach pieczenia. 15 minut przed końcem pieczenia polać potrawę białym winem i 1 szklanką wody. Oczyścić pozostałe papryki. 2 plasterki odkroić tak, aby było widać łodyżkę, resztę papryki pokroić w paski. marchew oczyścić, gotować 15 minut w osolonym wrzątku. Po 7 minutach dodać paprykę, po 10 minutach groszek. Warzywa osączyć, polać stopionym masłem. Pieczeń wyjąć z brytfanki, sos przecedzić. Dodać śmietanę, zagotować. Mąkę rozprowadzić z niewielką ilością zimnej wody, zagęścić sos, ponownie zagotować. Przyprawić solą, pieprzem i resztą musztardy. Na półmisku ułożyć pieczeń, wokół niej jarzynkę.