Martyna12

Martyna12

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 303]

Pieczeń jajeczna z suszoną śliwką

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Delikatna pieczeń jajeczna ze szczypiorkiem, słodką suszoną śliwką oraz słoną mozzarellą. Majonez sprawia iż wierzch ładnie się zarumienia i nie przypieka, nie wyczuwalny jest smakowo. Pieczeń podałam na ciepło z frytkami i konfiturą żurawinową.

Pieczeń jajeczna z suszoną śliwką

Składniki:

Pieczeń jajeczna z suszoną śliwką

 

  • 10 jajek ugotowanych na twardo
  • 2 jajka surowe
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu
  • 1 pęczek szczypioru
  • 1 kula mozzarelli ( 125 g)
  • 1 opakowanie suszonych śliwek ( 90 g )
  • 1 łyżka majonezu
  • masło+ bułka tarta do wysmarowania keksówki

Sposób przygotowania:

Pieczeń jajeczna z suszoną śliwką
Jajka ugotowane na twardo oraz odsączoną mozzarellę kroimy drobno , szczypiorek siekamy.

Składniki przekładamy do miski , wbijamy surowe jajka, wsypujemy bułkę tartą , doprawiamy solą i pieprzem.

Mieszamy delikatnie masę aby nie pognieść jajek.

Keksówkę smarujemy masłem oraz wysypujemy bułką tartą.

Wykładamy 1/2 masy na środek kładziemy śliwki , przykrywamy resztą jajek.

Wierzch pieczeni pokrywamy majonezem.

Pieczemy 30 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.