Sposób przygotowania:
Pieczeń marszałkowska
1. Czosnek przeciskamy przez praskę. Rozmaryn i szałwię siekamy ( kilka listków rozmarynu odkładamy) , mieszamy z czosnkiem i sczyptą soli. Płat miesa nacieramy sokiem z cytryny i ziołami z czosnkiem, zawijamy w folie i wkładamy do lodówki. 2. Mięso zwijamy w roladę, obwiązujemy nicią i rumienimy. Cebulę kroimy w ćwiartki. Mięso wkładamy do brytfanny i obkładamy cebulą. Pieczemy w temp. 240 st. ok. 15 min. Zmniejszamy temp. do 180 st. i pieczemy 45 minut, podlewając winem lub rosołem i sosem wymieszanym z niewielką ilością wody. Mieso wyjmujemy, usuwamy nici. Razem z cebulą układamy na półmisku. 3. Soso z pieczenią mieszamy ze śmietaną i rozmarynem. Doprawiamy do smaku i podgrzewamy, mieszając(nie gotujemy). Sos podajemy w sosjerce lub polewamy mięso.
elzbieta8960
junette