olusia18

olusia18

Kucharz
[Przepisów: 9]

Pieczeń marszałkowska

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Przepis na pieczeń dostałam od koleżanki. Podajemy z pieczonymi ziemniakami albo ryżem na sypko.

Pieczeń marszałkowska

Składniki:

Pieczeń marszałkowska

 

  • 1 kg. mięsa na pieczeń(płat wołowiny, wieprzowiny lub cielęciny)
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 cebule
  • 1\2 szkl. białego wina lub lekkiego bulionu grzybowego z kostki
  • 1\2 szkl. śmietany 30%
  • garsć rozmarynu
  • odrobina szałwii
  • 4 łyżki tłuszczu
  • sok z cytryny
  • sół
  • pieprz
  • opakowanie sosu do pieczeni

Sposób przygotowania:

Pieczeń marszałkowska
1. Czosnek przeciskamy przez praskę. Rozmaryn i szałwię siekamy ( kilka listków rozmarynu odkładamy) , mieszamy z czosnkiem i sczyptą soli. Płat miesa nacieramy sokiem z cytryny i ziołami z czosnkiem, zawijamy w folie i wkładamy do lodówki. 2. Mięso zwijamy w roladę, obwiązujemy nicią i rumienimy. Cebulę kroimy w ćwiartki. Mięso wkładamy do brytfanny i obkładamy cebulą. Pieczemy w temp. 240 st. ok. 15 min. Zmniejszamy temp. do 180 st. i pieczemy 45 minut, podlewając winem lub rosołem i sosem wymieszanym z niewielką ilością wody. Mieso wyjmujemy, usuwamy nici. Razem z cebulą układamy na półmisku. 3. Soso z pieczenią mieszamy ze śmietaną i rozmarynem. Doprawiamy do smaku i podgrzewamy, mieszając(nie gotujemy). Sos podajemy w sosjerce lub polewamy mięso.