VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Pieczeń mięsna z jajkiem i serem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Szybka, mięsna propozycja nie tylko na uroczysty obiad. W tej pieczeni możemy wykorzystać pozostałe ugotowane jajka.

Pieczeń mięsna z jajkiem i serem

Składniki:

Pieczeń mięsna z jajkiem i serem

 

  • Warstwa mięsna:
  • 500 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej
  • 1 cebula
  • 3 łyżki natki pietruszki (świeżej)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 2 łyżki bułki tartej
  • Sól
  • Pieprz

 

 

  • Dodatkowo:
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 150 g żółtego sera
  • Czosnek granulowany

Sposób przygotowania:

Pieczeń mięsna z jajkiem i serem
Do miski przekładamy mięso mielone. Dodajemy bardzo drobno posiekaną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wsypujemy bułkę tartą oraz posiekaną świeżą natkę pietruszki. Wbijamy jajka oraz doprawiamy solą i pieprzem. Całość dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę.

Foremkę o wymiarach 25x12 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie wykładamy połowę mięsnej masy. Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Połowę wykładamy na mięsie.

Następnie wykładamy pokrojone w kosteczkę jajka. Obsypujemy je czosnkiem granulowanym. Na końcu układamy resztę sera i mięsa. Wierzch pieczeni delikatnie dociskamy i wygładzamy mokrą ręką.

Pieczeń pieczemy przez 60 minut w temperaturze 200*C.