Sposób przygotowania:
Pieczeń peklowana
I etap Wodę zagotowujemy z liściem laurowym i zielem angielskim- studzimy. Dodajemy pokrojone w plasterki ząbki czosnku i dokładnie rozpuszczamy sól. W kamiennym garnku( miałam makutrę) układamy mięso i wlewamy zalewę- mięso musi być zakryte dokładnie wodą. Wkładamy w chłodne miejsce- ja miałam w lodówce, w spiżarni było za ciepło- na minimum 10 dni, obracając mięso co dwa dni. II etapMięso wyciągamy z zalewy i zostawiamy na sitku na około 1 godzinę. Zagotowujemy wywar z warzyw wyłączamy ogień i wkładamy do niego mięso na około 10 minut. Mięso oprószamy papryką, ziołami, pieprzem i przekładamy do rondla w którym będziemy piec. Podlewamy wywarem, dodajemy grzybki i pieczemy około 2,5 godziny w 180 stopniach. Podczas pieczenia polewamy piwem i uzupełniamy wyparowany sos wywarem. Po upieczeniu zostawiamy mięso na około 15 minut, potem możemy juz kroić lub wystudzić i podawać do pieczywa Smacznego!!
Ela Dz
reanja
Dzięki:)