Termar

Termar

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 357]

Pieczeń rzymska

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Smaczny dodatek do drugiego dania - podana z sosem, lub bez sosu do kanapek

Pieczeń rzymska

Składniki:

Pieczeń rzymska

 

  • wieprzowina mielona 300 g
  • wołowina mielona 300 g
  • bułka kajzerka czerstwa 1 szt
  • masło 1 łyżka
  • cebula 2 szt
  • jajko 1 szt
  • boczek wędzony 4 plastry
  • zasmażka ciemna błyskawiczna 1 opak
  • sól
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Pieczeń rzymska
Kajzerkę namoczyć w wodzie. Cebule posiekać, podsmażyć.Mięso włożyć do miski, dodać odciśniętą kajzerkę, cebulę i jajko. Wyrobić.Przyprawić solą i pieprzem.Uformować podłużny bochenek, ułożyć w żaroodpornej formie i obłożyć plastrami boczku. Piec godzinę w temp. 200 °C. Pieczeń przełożyć na półmisek, trzymać w cieple. Do sosu z pieczenia wlać szklankę wody, zagotować. Przelać przez sitko do rondelka. Wymieszać z zasmażką błyskawiczną, zagotować. Pieczeń pokroić w plastry, polać sosem. Można też pieczeń podawać bez sosu, np. do kanapek .