jovi

jovi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 436]

Pieczeń rzymska

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pieczeń z mięsa mielonego, cebuli i przypraw, faszerowana gotowanym jajkiem, podawana na ciepło lub na zimno:)

Pieczeń rzymska

Składniki:

Pieczeń rzymska

 

  • ½ kg mięsa mielonego
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 kromki chleba tostowego białego lub pełnoziarnistego
  • 3 jaja
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • 3 łyżki przyprawy do mięsa mielonego
  • papryka ostra
  • 5-6 łyżek mleka pełnotłustego
  • bułka tarta
  • olej

 

 

Sposób przygotowania:

Pieczeń rzymska
2 jaja ugotować na twardo.
Chleb namoczyć w mleku. Cebulę posiekać.
Mięso włożyć do miski, dodać odciśnięty chleb, cebulę, rozgnieciony czosnek oraz surowe jajo i dobrze wyrobić. Następnie przyprawić solą, pieprzem, przyprawą do mięsa mielonego, majerankiem i papryką, a potem uformować podłużny wałek, rozpłaszczyć, ułożyć na nim podłużnie 2 jaja i ponownie uformować wałek, który z obu stron obsypać bułką tartą.
Tak przygotowane mięso ułożyć w wysmarowanej olejem formie i piec około 1 godziny w temperaturze 180°C.