Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Pieczeń rzymska z drobiową wątróbką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pieczeń rzymską można zrobić z mięsa wołowego lub cielęcego.

Pieczeń rzymska z drobiową wątróbką

Składniki:

Pieczeń rzymska z drobiową wątróbką

 

  • 80 dag mięsa bez kości
  • 30 dag wątróbki z drobiu
  • 2 bułki kajzerki
  • 5 dag słoniny
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 3 jajka surowe
  • 3 jajka gotowane na twardo
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • tłuszcz do formy

 

Sposób przygotowania:

Pieczeń rzymska z drobiową wątróbką
Bułki zamoczyć w wodzie, odcisnąć. 10 dag wątróbek, pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle, oprószyć solą i pieprzem. Pozostałe wątróbki i mięso umyć, osuszyć. Cebulę, czosnek, mięso i surowe wątróbki przepuścić przez maszynkę, dodać namoczone bułki, surowe jajka, sól i pieprz do smaku, dokładnie wyrobić. Do wysmarowanej tłuszczem formy wyłożyć połowę masy mięsnej, ułożyć na niej połówki gotowanych jajek i usmażoną wątróbkę. Przykryć pozostałą masą mięsną, wyrównać. Na wierzch położyć kilka plasterków słoniny.(forma powinna być wypełniona do 3/4 wysokości) Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 55-60 minut. Podawać na zimno lub gorąco.