Sposób przygotowania:
Pieczeń rzymska z drobiową wątróbką
Bułki zamoczyć w wodzie, odcisnąć. 10 dag wątróbek, pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle, oprószyć solą i pieprzem. Pozostałe wątróbki i mięso umyć, osuszyć. Cebulę, czosnek, mięso i surowe wątróbki przepuścić przez maszynkę, dodać namoczone bułki, surowe jajka, sól i pieprz do smaku, dokładnie wyrobić. Do wysmarowanej tłuszczem formy wyłożyć połowę masy mięsnej, ułożyć na niej połówki gotowanych jajek i usmażoną wątróbkę. Przykryć pozostałą masą mięsną, wyrównać. Na wierzch położyć kilka plasterków słoniny.(forma powinna być wypełniona do 3/4 wysokości) Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 55-60 minut. Podawać na zimno lub gorąco.