Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Pieczeń rzymska z wątróbką i jajkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Wątróbki z drobiu można zastąpić wątrobą wieprzową lub cielęcą.

Pieczeń rzymska z wątróbką i jajkami

Składniki:

Pieczeń rzymska z wątróbką i jajkami

 

  • 40 dag mięsa wołowego bez kości
  • 30 dag mięsa wieprzowego
  • 20-25 dag wątróbek z drobiu
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 3 jajka surowe
  • 1 bułka
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Pieczeń rzymska z wątróbką i jajkami
Bułkę zamoczyć w wodzie, odcisnąć. Mięso wieprzowe i wołowe, wątróbkę, cebulę, czosnek, przepuścić przez maszynkę. Włożyć do miski dodać surowe jajka, odciśniętą bułkę, przyprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wyrobić. Formę keksową posmarować tłuszczem, wyłożyć połowę masy mięsnej, przez środek ułożyć obrane, ugotowane jajka i pokrojoną w kostkę marchewkę. Przykryć pozostałą masą mięsną. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 175-180 stopni około 1 godziny. Podawać na gorąco lub na zimno.