dża

dża

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 262]

Pieczeń z mielonej cielęciny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Wyśmienita pieczeń z mielonej cielęciny z dodatkiem pieczarek i wędzonego boczku - pyszna zarówno na obiad jak i na zimno.

Pieczeń z mielonej cielęciny Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pieczeń z mielonej cielęciny

 

 

Sposób przygotowania:

Pieczeń z mielonej cielęciny
Poszatkowaną cebulę i pieczarki przesmażyłam na dwóch łyżkach rozgrzanego oleju z dodatkiem soli, pieprzu i tymianku. Odstawiłam do przestudzenia. Do miski włożyłam mielone mięso, boczek pokrojony w drobną kosteczkę, ser starty na tarce do warzyw, kaszkę i przestudzone pieczarki. Wbiłam jajko doprawiłam solą i pieprzem i wszystko dokładnie wymieszałam. Powstałą masę przełożyłam do małej foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia z wierzchu posypałam tartą bułką i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na godzinę.  
Pieczeń z mielonej cielęciny
Pieczarki i cebulę podsmażyłam z dodatkiem tymianku
Pieczeń z mielonej cielęciny
Do miski przełożyłam mięso, boczek, pieczarki, kaszkę, jajko...
Pieczeń z mielonej cielęciny
i wszystko bardzo dokładnie wymieszałam
Pieczeń z mielonej cielęciny
Przełożyłam do foremki, z wierzchu posypałam bułką tartą i wstawiłam do nagrzanego piekarnika.