beetle

beetle

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 158]

Książka Kucharska: Smaczne dania mięsne. Kuchnia domowa.

Pieczeń w  winie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jan Petelski, Kuchnia domowa, smaczne dania mięsne

Pieczeń w  winie

Składniki:

Pieczeń w  winie

 

Sposób przygotowania:

Pieczeń w  winie
Mięso umyć, półmisek wyłożyć folią aluminiową dla dokładnego owinięcia karkówki. Czosnek i  cebule pokroić w  drobne kawałeczki, wrzucić do salaterki i  dodać 3  łyżki sosu sojowego oraz 2  łyżki oliwy z  oliwek. Całość zalać winem i  wymieszać. Karkówkę ponacinać w  ośmiu miejscach do połowy mięsa. Natrzeć pieprzem, solą, papryką słodką i  ostrą. Nie zapomnieć natrzeć także szczeliny powstałe po nacięciach. Karkówkę natrzeć obustronnie marynatą, zawinąć w  folię i  wstawić do lodówki na dobę. Po wyjęciu z  lodówki, mięso włożyć do nagrzanego do 200 st. piekarnika, podlać olejem i  piec przez ok. 5  godzin, co jakiś czas podlewając winem. Sprawdzać poprzez wkrojenie się w  środek mięsa czy jest już upieczone.