Sposób przygotowania:
Pieczeń w winie
Mięso umyć, półmisek wyłożyć folią aluminiową dla dokładnego owinięcia karkówki. Czosnek i cebule pokroić w drobne kawałeczki, wrzucić do salaterki i dodać 3 łyżki sosu sojowego oraz 2 łyżki oliwy z oliwek. Całość zalać winem i wymieszać. Karkówkę ponacinać w ośmiu miejscach do połowy mięsa. Natrzeć pieprzem, solą, papryką słodką i ostrą. Nie zapomnieć natrzeć także szczeliny powstałe po nacięciach. Karkówkę natrzeć obustronnie marynatą, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na dobę. Po wyjęciu z lodówki, mięso włożyć do nagrzanego do 200 st. piekarnika, podlać olejem i piec przez ok. 5 godzin, co jakiś czas podlewając winem. Sprawdzać poprzez wkrojenie się w środek mięsa czy jest już upieczone.