Pati Kuchareczka

Pati Kuchareczka

Szef Kuchni
[Przepisów: 121]

Pieczeń wędzona w cieście

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pieczeń wędzona w cieście to wspaniały pomysł na danie główne.

Pieczeń wędzona w cieście

Składniki:

Pieczeń wędzona w cieście

 

  • 800g pieczeni wędzonej(bez kości)
  • 1/2 łyżeczki zmielonego pieprzu
  • kilka jagód jałowca - roztluc
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki mleka
  • 300g ciasta francuskiego

Sposób przygotowania:

Pieczeń wędzona w cieście
Mięso wędzone posypać pieprzem i jałowcem i włożyć do brytfanny. Polać pol szklanki gorącej wody i wsadzic do nagrzanego piekarnika (225 st C). Piec 20 min i zostawić do wystygnięcia. Ciasto francuskie wyjąć z opakowania pol godziny przed użyciem, przykryć ściereczką i zostawić do rozmrozenia. Rozwałkować ciasto i zawinąc w nie wystygnięte wędzone mięso. Brzegi ciasta zwilżyć wodą i dobrze wycisnąć. Z pozostałych kawałków ciasta wyciąć paski, zwilżyć wodą i udekorować nimi powierzchnię rolady. Włożyć lodówki przynajmniej na godzinę. W tym czasie rozprowadzić żółtko w mleku i posmarować nim roladę. W kilku miejscach zrobić nakłucia widelcem, by z pieczeni mogła wydostać się para. Piec 45 minut.