Sposób przygotowania:
Pieczeń wołowa z owocami
Mięso umyć, osuszyć. Cebulę obrać, umyć, pokroić na ćwiartki. Selera obrać, umyć, pokroić w kostkę. W garnku zagotować 500ml wody z octem, liściem laurowym, goździkami, jałowcem i 3 ziarnami pieprzu. Wrzucić cebulę i selera, zagotować, gotować 10minut. Marynatę wystudzić, zalać nią mięso, trzymać w lodówce przez 3dni. Mięso wyjąć z marynaty, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem, zrumienić na maśle. Dodać seler, cebulę, 250ml marynaty i 125ml bulionu. Dusić na małym ogniu przez 2godziny, podlewając resztą bulionu. Gruszki umyć, obrać, usunąć pestki, pokroić w cząstki. Dodać ze śliwkami do mięsa i dusić jeszcze 15minut. Mięso i owoce wyjąć, a sos zagotować z winem, doprawić solą, pieprzem i cukrem. Pieczeń pokroić w plastry, polać sosem i owocami.