Sposób przygotowania:
Pieczeń wołowa zakrawana
Foremny kawałek wołowiny posolić, obrumienić na tłuszczu ze wszystkich stron, podlać niewielką ilością wody i dusić do miękkości z dodatkiem jednej drobno pokrajanej cebuli. Gdy mięso będzie prawie miękkie, wyjąć je z sosu, pokrajać w poprzek włókien na cienkie plastry. Co drugi płat nie odcinać całkowicie do końca. Przygotować nadzienie: zetrzeć 2 cebule na drobnej tarce, wymieszać z tartym chlebem i masłem, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Między dwa płaty mięsa wkładać po łyżce nadzienia i mięso spinać wykałaczką. Nadziane kawałki mięsa złożyć z powrotem w całość, włożyć do sosu i dusić jeszcze 10-15 minut. Przed podaniem wyłożyć mięso na półmisek, wyjąć wykałaczki i polać sosem.