Wafelek2601

Wafelek2601

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Pieczeń z boczkiem wędzonym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszna pieczeń wzbogacona smakiem i zapachem wędzonego boczku.

Pieczeń z boczkiem wędzonym Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pieczeń z boczkiem wędzonym

 

  • 50 dkg łopatki wieprzowej
  • 25 dkg boczku wędzonego surowego
  • 1 jajo
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1,5 łyżeczki kucharka
  • pieprz czarny mielony
  • 1 łyżeczka cebuli suszonej
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego

 

Sposób przygotowania:

Pieczeń z boczkiem wędzonym
Łopatkę i boczek surowy wędzony zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Dodać bułkę tartą, jajko oraz przyprawy. Wyrobić jednolitą masę. Mięso przełożyć do podłużnej foremki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 1 godzinę i 15 minut. Podawać na gorąco z ziemniaczkami lub na zimno do chlebka.
Pieczeń z boczkiem wędzonym
Mięso i boczek zmielić i dodać przyprawy.
Pieczeń z boczkiem wędzonym
Ze wszystkich składników wyrobić jednolitą masę.
Pieczeń z boczkiem wędzonym
Przełożyć do podłużnej foremki i upiec w piekarniku.