Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Para buch w wydaniu Buni

Pieczeń z dzika z grzybami z Garnka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Takie pieczyste z dziczyzny trochę na szybkiego ( kiedy nie ma specjalnie czasu na dłuższe trzymanie mięsa w marynacie ) .

Pieczeń z dzika z grzybami z Garnka

Składniki:

Pieczeń z dzika z grzybami z Garnka

 

  • 1 kg chudego mięsa od szynki z dzika
  • ¼ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka ( płaska ) miodu
  • 3 roztarte ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżka smalcu
  • 2 duże cebule
  • 2 obrane marchewki
  • 8- 10 kapeluszy grzybów suszonych ( najlepiej prawdziwki ale jak nie ma to mogą być podgrzybki )
  • 3 kulki ( rozgniecione ) jałowca
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • ½ szklanki wody
  • 2 łyżeczki mąki

 

Sposób przygotowania:

Pieczeń z dzika z grzybami z Garnka
Zrobić pastę z oleju ( 2 łyżki ), sosu sojowego , przypraw ( sól, pieprz, majeranek, czosnek, jałowiec , miód ) .Natrzeć mięso . Ułożyć w szklanym lub kamionkowym przykrywanym pojemniku .Obłożyć liściem laurowym , zielem angielskim .Przykryć i zostawić w lodówce na minimum 12 godzin .
Mięso wyjąć z marynaty, uformować do pieczenia ( jeśli trzeba obwiązać sznurkiem lub pospinać wykałaczkami )Na patelni rozgrzać smalec z łyżką oleju i obsmażyć mięso na rumiano ze wszystkich stron .
Namoczyć Garnek rzymski przez 15 minut .
Mięso ułożyć w Garnku, obsypać pokrojoną w talarki cebulą , dodać , namoczone w ½ szklanki wody grzyby wraz z woda z moczenia , marchew , marynatę od mięsa .Przykryć .Wstawić do zimnego piekarnika i ogrzewać aż temperatura dojdzie do 100 C .Podkręcić piekarnik na 180 C , a gdy już osiągnie tą temperaturę na 220 C . Piec 1,5 godziny od tego momentu .
Wyjąć mięso , usunąć wiązanie .Wyjąć grzyby, marchew . Grzyby pokroić w paseczki. Sos przetrzeć przez sito, zagęścić 2 łyżeczkami mąki roztartej z łyżką oleju .Marchew z pieczenia podać razem z mięsem ( jest pyszna ) .

Oczywiście można piec tradycyjnie w brytfance podlewając w trakcie pieczenia wodą .Ja piekę w Garnku rzymskim bo go mam i jest mi tak wygodniej .