Sposób przygotowania:
Pieczeń z indyka
Mięso myjemy, a następnie obieramy ze skóry (można ją ewentualnie zostawić, wtedy pięknie zrumieni się na złoto). Mięso nakłuwamy nożem, zaś w powstałe otwory wciskamy kawałeczki posiekanego czosnku. Następnie przygotowujemy zaprawę do natarcia mięsa: do oleju dodajemy pieprz ziołowy, sól, zioła prowansalskie oraz majeranek. Wszystko razem mieszamy, a następnie dokładnie wciekamy w pieczeń. Formę do pieczenia smarujemy delikatnie olejem, układamy na niej pieczeń, zaś obok pokrojone ziemniaki w mundurkach. Całość pieczemy w piekarniku nagranym do 200 stopni przez ok. 40 minut- aż mięso nabierze pięknego brązowego koloru.
![Pieczeń z indyka Pieczeń z indyka](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/pieczen-z-indyka-72417.jpg)
![Pieczeń z indyka Pieczeń z indyka](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/pieczen-z-indyka-72418.jpg)
![Pieczeń z indyka Pieczeń z indyka](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/pieczen-z-indyka-72419.jpg)
![Pieczeń z indyka Pieczeń z indyka](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/pieczen-z-indyka-72420.jpg)