SUPERPRZEPIS

Pieczeń z indyka

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Pieczeń z indyka Więcej zdjęć (5)

Soczysta pieczeń z indyka napełni dom cudownym zapachem i zadowoli każdego łasucha.

Składniki:

Pieczeń z indyka

 

Sposób przygotowania:

Pieczeń z indyka
Mięso myjemy, a następnie obieramy ze skóry (można ją ewentualnie zostawić, wtedy pięknie zrumieni się na złoto). Mięso nakłuwamy nożem, zaś w powstałe otwory wciskamy kawałeczki posiekanego czosnku. Następnie przygotowujemy zaprawę do natarcia mięsa: do oleju dodajemy pieprz ziołowy, sól, zioła prowansalskie oraz majeranek. Wszystko razem mieszamy, a następnie dokładnie wciekamy w pieczeń. Formę do pieczenia smarujemy delikatnie olejem, układamy na niej pieczeń, zaś obok pokrojone ziemniaki w mundurkach. Całość pieczemy w piekarniku nagranym do 200 stopni przez ok. 40 minut- aż mięso nabierze pięknego brązowego koloru.
Pieczeń z indyka
Mięso nakłuwamy nożem, zaś w powstałe miejsca wciskamy kawałki czosnku.
Pieczeń z indyka
Całość nacieramy przygotowaną z ziół i przypraw zaprawą.
Pieczeń z indyka
Pieczemy z pokrojomymi na części ziemniakami w mundurkach.
Pieczeń z indyka
Wstawiamy na 40 minut do nagrzanego do 200 stopni piekarnika.