anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Pieczeń z indyka z kaszą jaglaną i szpinakiem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Dużo bardziej delikatna i mniej kaloryczna wersja tradycyjnego klopsa. Tym razem mięso wieprzowe zastąpiłam udźcem z indyka. Kasza jaglana i szpinak dostarczają wielu cennych składników. Smakuje zwłaszcza dzieciom.

Pieczeń z indyka z kaszą jaglaną i szpinakiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pieczeń z indyka z kaszą jaglaną i szpinakiem

 

 

  • SUCHA MARYNATA DO MIĘSA:
  • majeranek – 1 łyżeczka
  • sól morska – 3/4 łyżeczki
  • pieprz czarny – 1/2 łyżeczki
  • papryka ostra – 1/2 łyżeczki

Sposób przygotowania:

Pieczeń z indyka z kaszą jaglaną i szpinakiem
Dokładnie wypłukaną kaszę jaglaną przelać na sitku wrzątkiem, odsączyć, przełożyć do garnka, wlać 2 szklanki wody. Doprowadzić pod przykryciem do wrzenia, zamieszać i dalej gotować na wolnym ogniu 8-10 minut. Odstawić do przestygnięcia. Cebulę bardzo drobno posiekać i udusić, bez rumienienia, na łyżce oleju. Odstawić do przestygnięcia. Bułkę tartą przełożyć do miseczki, wlać wodę i odstawić. Szpinak przełożyć na patelnię, smażyć aż cała woda odparuje. Pod koniec doprawić do smaku solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem, świeżo mieloną gałka muszkatołową i rozgniecionymi trzema ząbkami czosnku. Odstawić do przestygnięcia. Składniki marynaty dokładnie wymieszać. Mięso opłukać wodą i dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić w grubą kostkę i wymieszać z mieszanką przypraw. Odstawić do lodówki na 1-2 godziny. Po tym czasie mięso zmielić maszynką do mięsa lub rozdrabniaczem. Przełożyć do miski, dodać 3/4 wcześniej uduszonej cebuli, namoczoną bułkę tartą, jajko, przestudzoną kaszę jaglaną. Dodać rozgnieciony pozostały czosnek. Wymieszać, jeśli to konieczne doprawić do smaku i bardzo starannie wyrobić. Naczynie do zapiekania spryskać olejem i obsypać bułką tartą. 3/4 masy mięsnej przełożyć do foremki, pośrodku zrobić wgłębienie, a w nim umieścić szpinak. Na wierzchu wyłożyć pozostałą część mięsa. Wygładzić powierzchnię, spryskać olejem i obsypać bułką tartą. Naczynie wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec 45 minut. Upieczone mięso wyjąć z piekarnika i odstawić na 15 minut do lekkiego przestygnięcia. Podawać pokrojone w grube plastry.
Pieczeń z indyka z kaszą jaglaną i szpinakiem
Wymieszać, jeśli to konieczne doprawić do smaku i bardzo starannie wyrobić.
Pieczeń z indyka z kaszą jaglaną i szpinakiem
Dokładnie wypłukaną kaszę jaglaną ugotować.
Pieczeń z indyka z kaszą jaglaną i szpinakiem
Wygładzić powierzchnię, spryskać olejem i obsypać bułką tartą.
Pieczeń z indyka z kaszą jaglaną i szpinakiem
*jeśli lubimy bardziej przyrumienione mięso, to można na 5 minut przed końcem pieczenia podwyższyć temperaturę i włączyć funkcję „grill”.