Sposób przygotowania:
Pieczeń z łopatki
Warzywa obieramy, kroimy na drobne kawałki i układamy na blasze. Polewamy oliwą z oliwek, posypujemy solą i pieprzem. Mięso smarujemy musztardą i kładziemy na warzywach. Wstaiwamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Po 20 minutach zmniejszamy temperaturę do 130 stopni i pieczemy 1,5 godziny. Na ostatnie 20 minut ponownie zwiekszamy temperaturę do 200 stopni.
Mięso wyjmujemy i odstawiamy, żeby odpoczęło. Warzywa przecieramy przez sito (lub miksujemy blenderem) do rondelka, dolewamy wino i gotujemy ok. 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem, ewentualnie małym kawałkiem masła.
Smacznego
Mięso wyjmujemy i odstawiamy, żeby odpoczęło. Warzywa przecieramy przez sito (lub miksujemy blenderem) do rondelka, dolewamy wino i gotujemy ok. 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem, ewentualnie małym kawałkiem masła.
Smacznego