szynszyla

szynszyla

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 221]

Pieczeń z mielonego i kaszy gryczanej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Świetnie smakuje podane z sosem grzybowym lub myśliwskim, z dodatkiem sałatki z czerwonych buraczków.

Pieczeń z mielonego i kaszy gryczanej

Składniki:

Pieczeń z mielonego i kaszy gryczanej

 

  • 2 woreczki kaszy gryczanej
  • 50 dag. mielonego mięsa
  • ½ łyżeczki mielonego czosnku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 2 cebule
  • 2 jajka
  • Sól, pieprz do smaku
  • Olej do posmarowania pieczeni

 

Sposób przygotowania:

Pieczeń z mielonego i kaszy gryczanej
Kaszę wyjąć z woreczków i zalać wrzątkiem (ok.1 cm wyżej niż kasza), posolić i odstawić na pół godziny. Kiedy kasza napęcznieje, należy ją dobrze odcedzić. Mięso mielone, kaszę, cebulę pokrojoną w kostkę, czosnek, majeranek i jajka wymieszać ze sobą. Doprawić solą i pieprzem. Z dobrze wymieszanej masy uformować rulon, który następnie należy obtoczyć w tartej bułce.Pieczeń wyłożyć na blaszkę i posmarować olejem. Piec w nagrzanym piekarniku najpierw 10 minut w temp. 200 stopni, a potem 50 minut w temp. 180 stopni.