Pamplemousse

Pamplemousse

Kuchcik
[Przepisów: 6]

Zapiekanka a la gołąbki

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Sycąca zapiekanka szpinakowo-serowa a la gołąbki z mięsem mielonym - w sam raz na pożywny obiad.

Zapiekanka a la gołąbki

Składniki:

Zapiekanka a la gołąbki

 

  • 0,5 kg farszu do gołąbków (na przykład z mojego przepisu na "Gołąbki gryczane")
  • 1,5 kg dużych ziemniaków
  • 0,7 kg szpinaku mrożonego (może być więcej, jeżeli ktoś jest wyjątkowym fanem szpinaku)
  • 0,5 kg pieczarek
  • spory kawałek sera (wedle uznania)
  • pętko kiełbasy
  • 2 duże cebule
  • sól, pieprz
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 sos grzybowy w proszku
  • 1 sos serowy np. Knorr
  • 2 prostokąty serka topionego pieczarkowego
  • zioła prowansalskie

 

 

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka a la gołąbki
Został mi farsz do gołąbków - z kapustą i kaszą gryczaną, więc postanowiłam zrobić zapiekankę. Gotujemy w osolonej wodzie ziemniaki - trzeba uważać, żeby nie były za miękkie. W tym czasie podsmażamy pokrojoną w półplasterki kiełbasę z cebulą. Następnie smażymy pieczarki przekrojone na pół (im większe cząstki pieczarek, tym lepiej smakują). Do rondla wrzucamy szpinak i gotujemy na małym ogniu, doprawiając do smaku solą i pieprzem (szpinak jest gotowy, kiedy odparuje z niego nadmiar wody). Ugotowane ziemniaki, kiedy przestygną, kroimy w plasterki. Przesmażamy mięso mielone. W blaszce do pieczenia układamy ciasno dość grubą warstwę ziemniaków, na to układamy warstwę mięsa mielonego. Na mięso kładziemy cebulę z kiełbasą. Posypujemy obficie ziołami prowansalskimi. Mieszamy sos grzybowy z wodą (ok. 3/4 szklanki) i wylewamy na przygotowaną warstwę zapiekanki. Rozkładamy usmażone pieczarki i na nich rozsmarowujemy równomiernie szpinak. W to wtykamy jeden pokrojony w kostkę serek topiony. Układamy ostatnią warstwę ziemniaków. Rozrabiamy z wodą fix serowy, wrzucamy do niego kolejny, pokrojony w kostkę, serek topiony i ucieramy. Mieszankę doprawiamy obficie pieprzem i wylewamy na ziemniaki. Ścieramy na tarce o dużych oczkach ser żółty i posypujemy zapiekankę. Ilość sera zależy od upodobań, mnie poszło ok. 0,5 kg, bo lubimy stopiony żółty ser. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 40 minut - aż ser się rozpuści, a nadmiar płynów wyparuje. Bon appétit ;)