Sposób przygotowania:
Pieczeń z migdałami:)
Dokładnie umyć, osuszone mięso mocno wygnieć ręką, natrzyj solą i świeżo zmielonym pieprzem. Skrop sokiem wyciśniętym z jednej cytryny i odstaw na 3 godziny do lodówki. Migdały sparz wrzątkiem, obierz ze skórki. Jeśli używasz migdałów w płatkach nie jest to konieczne. Ostrym, długim nożem nakłuj mięso i szpikuj je migdałami. Tak przygotowaną cielęcinę ułóż w brytfannie. Dopraw do smaku. Polej stopionym wcześniej masłem i piecz około 15 minut w temperaturze 225 stopni. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz mięso jeszcze 60 minut często skrapiając miodem wymieszany, z sokiem z cytryny oraz wytwarzającym się sokiem. Gotową cielęcinę z migdałami możesz podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno- jako wędlinę do pieczywa.