Sposób przygotowania:
Pieczeń z serem
Bułkę namoczyć w zimnej wodzie. Czosnek i siwe cebule obrać, drobno posiekać. Bułkę odcisnąć zagnieść z mielonym mięsem, jajkami, cebula i czosnkiem. Przyprawić do smaku sola i pieprzem. 2/3 owczego sera pokroić w dużą kostkę, przełożyć do mięsa. Z masy uformować podłużny kształt. Blachę posmarować 2 łyżkami oleju, umieścić na niej pieczeń. Wsunąć do wcześniej nagrzanego piekarnika, piec 45-55 minut w temperaturze 200 st.C. Pozostały ser drobno pokruszyć, posypać nim mięso 15 minut przed końcem pieczenia. Fasolkę szparagową oczyścić, umyć, pokroić na małe kawałki. Zagotować w rondlu osolona wodę. Do wrzątku włożyć fasolkę, gotować 8 min. na małym ogniu. Czerwona fasolkę odcedzić na sitku. Pozostałą cebulę obrać, pokroić w kosteczkę. Fasolkę szparagową odcedzić, osaczyć. Pozostały olej rozgrzać, zeszklić na nim cebulę. Dodać fasolkę szparagową i czerwoną fasolę. Podlać sosem cygańskim, krotko zagotować. Natkę pietruszki i tymianek opłukać, posiekać. Przełożyć z pieczenią na półmisek, posypać zieleniną. Pieczeń podawać z ziemiankami.