marlena1114

marlena1114

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 335]

Pieczeń z serem

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pracochłonne danie jednak warte przyrządzenia.

Pieczeń z serem

Składniki:

Pieczeń z serem

 

  • 1 czerstwa bułka
  • 3 małe cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 80 dag mieszanego mielonego mięsa
  • 2 jajka
  • sól i pieprz
  • 4 łyżki oleju
  • 20 dag owczego sera
  • 50 dag fasolki szparagowej
  • 1 puszka (425 ml) czerwonej fasolki
  • 1 butelka 250 ml) sosu cygańskiego
  • 6 gałązek tymianku
  • 3 gałązki natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Pieczeń z serem
Bułkę namoczyć w zimnej wodzie. Czosnek i siwe cebule obrać, drobno posiekać. Bułkę odcisnąć zagnieść z mielonym mięsem, jajkami, cebula i czosnkiem. Przyprawić do smaku sola i pieprzem. 2/3 owczego sera pokroić w dużą kostkę, przełożyć do mięsa. Z masy uformować podłużny kształt. Blachę posmarować 2 łyżkami oleju, umieścić na niej pieczeń. Wsunąć do wcześniej nagrzanego piekarnika, piec 45-55 minut w temperaturze 200 st.C. Pozostały ser drobno pokruszyć, posypać nim mięso 15 minut przed końcem pieczenia. Fasolkę szparagową oczyścić, umyć, pokroić na małe kawałki. Zagotować w rondlu osolona wodę. Do wrzątku włożyć fasolkę, gotować 8 min. na małym ogniu. Czerwona fasolkę odcedzić na sitku. Pozostałą cebulę obrać, pokroić w kosteczkę. Fasolkę szparagową odcedzić, osaczyć. Pozostały olej rozgrzać, zeszklić na nim cebulę. Dodać fasolkę szparagową i czerwoną fasolę. Podlać sosem cygańskim, krotko zagotować. Natkę pietruszki i tymianek opłukać, posiekać. Przełożyć z pieczenią na półmisek, posypać zieleniną. Pieczeń podawać z ziemiankami.