Sposób przygotowania:
Pieczeniowy sos śliwkowy z wieprzowiną
Mięso nadziewamy goździkami i oprószamy solą. Rozgrzewamy patelenię, nalewamy odrobinę oleju. Gdy ten będzie rozgrzany, kładziemy mięso, przypiekając je z każdej strony. Przykrywamy, dolewamy wody, ew. dodajemy maggi lub odrobiny kostki rosołowej. Pieczemy ok. 30-40 minut. Suszone śliwki namaczamy w odrobinie wody. Gdy zmiękną kroimy je na drobne kawałeczki. Dajemy je do rondelka. Z pieczeni odlewamy część powstałego "wywaru" i dodajemy do rondelka ze śliwkami (ewentualnie można użyć bulionu). Dodajemy sos sojowy, odrobinę imbiru w proszku, octu. Gotujemy kilka minut. Do zagęszczenia używamy mąki ziemniaczanej. Powstały sos dodajemy do mięska i czekamy aż się jeszcze troszkę "przegryzie" Smacznego