sylwiapisiak

sylwiapisiak

Starszy Kucharz
[Przepisów: 20]

Schab po włościańsku z sosem śliwkowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Schab po włościańsku z sosem śliwkowym jest daniem o wyraźnym wykwintnym smaku.Zwykły obiad zmieni się w cudną rozkosz podniebienia.

Schab po włościańsku z sosem śliwkowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Schab po włościańsku z sosem śliwkowym

 

  • sos śliwkowy można kupić gotowy w proszku
  • pół kg schabu
  • 3 duże marchewki
  • 1 duża cebula
  • kawałek pora
  • pół szklanki oleju
  • sól
  • pieprz
  • łyżeczka masła

Sposób przygotowania:

Schab po włościańsku z sosem śliwkowym
Schab pokroić na plastry, roztłuc tłuczkiem.Każdy plaster posypać solą i pieprzem,odstawić do lodówki.
Zetrzeć marchew, posiekać por,cebulę.Do dużego garnka wlać olej włożyć warzywa,smażyć chwilę po czym zmniejszyć ogień.Dodać plastry schabu,podsmażyć 5 min.
Dodać wodę wymieszaną z sosem śliwkowym w proszku,.zamieszać.Gotować na małym ogniu 40 min,co jakiś czas przekręcając schab,pod koniec dodać łyżeczkę masła.
Podawać z ziemniakami ugotowanymi na sypko,polać przed podaniem utworzonym sosem,podawać za wekami.
Schab wspaniale nadaje się na różne uroczystości rodzinne, jak i domowy obiad.
SMACZNEGO!!!
Schab po włościańsku z sosem śliwkowym
kruchy, delikatny w smaku, rozpływający się w ustach
Schab po włościańsku z sosem śliwkowym
wyraźnie widoczne na zdjęciu warzywa w tym dużo marchwi
Schab po włościańsku z sosem śliwkowym
klarowny sos,odpowiednio gęsty, pachnący śliwką,nutą słodyczy
Schab po włościańsku z sosem śliwkowym
Ziemniaczki i moje domowe ogórki po żydowsku i schab to idealne trio

Tagi:

sosy schab