grandepiccolacuoca

grandepiccolacuoca

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 239]

Pieczona dorada w aromatycznej soli

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pieczona dorada w aromatycznej soli, to prosty i szybki pomysł na przygotowanie ryby w całości. Dzięki skorupie z soli ryba zachowuje swój aromat i delikatność.

Pieczona dorada w aromatycznej soli

Składniki:

Pieczona dorada w aromatycznej soli

 

Sposób przygotowania:

Pieczona dorada w aromatycznej soli

Przygotowanie soli ziołowej

Pieczona dorada w aromatycznej soli
Do przygotowania soli ziołowej wykorzystujemy sól gruboziarnistą, która lepiej zatrzymuje wilgoć i aromat ryby.

Sól mieszamy z otartą skórką z 2 cytryn oraz 2 łyżkami wody. 4 gałązki rozmarynu i tymianku drobno siekamy, dodajemy do soli.

Przygotowanie ryby

Pieczona dorada w aromatycznej soli
Ryby nadziewamy dowolnie dostępnymi ziołami.

Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Na dno formy wysypujemy warstwę 1 cm soli ziołowej.

Oczyszczone ryby nadziewamy 2 plasterkami cytryny, 2 listkami szałwii oraz gałązką rozmarynu i tymianku.

Przygotowanie ryby do pieczenia

Pieczona dorada w aromatycznej soli
Przed pieczeniem sól dokładnie dociskamy do ryby.

Rybę przekładamy do formy i układamy na warstwie soli. Wierzch ryby obsypujemy solą ziołową.

Pieczenie ryby

Pieczona dorada w aromatycznej soli
Upieczoną skorupę z ryby rozbijamy ostrym nożem.

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 220 stopni.

Ryby pieczemy ok. 25-30 minut. Skorupa z soli powinna być twarda.


Tagi:

ryba