Sposób przygotowania:
Pieczona kaczka z jabłkami i żurawiną
Oczyszczoną i umytą kaczkę włożyć do solanki. Na każdy 1 litr wody dodać 1 łyżkę soli. Trzymać kaczkę w solance przez ok 3 godziny. MARYNATA: olej wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, pieprzem i połową opakowania majeranku. Natrzeć przyprawami osuszoną kaczkę z zewnątrz i wewnątrz. Obwinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na całą noc. Połowę jabłek pokroić w kostkę i wymieszać z połową opakowania majeranku. Dosypać żurawinę. Kaczkę nafaszerować jabłkami i żurawiną. Zabezpieczyć wykałaczkami albo zszyć. Kaczkę włożyć do naczynia żaroodpornego i obłożyć pozostałymi jabłkami pokrojonymi w ósemki. Na piersiach kaczki położyć kawałki tłuszczu z kaczki. Jeżeli jest chuda to plasterki masła. Kaczkę piec w 180 stopniach przez 2,5 godziny. Czasami podlewając kaczkę wytopionym tłuszczem. Przez ostatnie 45 minut zdjąć pokrywę, aby się zarumieniła. Smacznego!