k.tyczynski

k.tyczynski

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 57]

Pieczona karkówka ananasowo-kapuściana

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Prosty przepis, u mnie goszczący co roku na stole świątecznym :D

Pieczona karkówka ananasowo-kapuściana Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pieczona karkówka ananasowo-kapuściana

 

Sposób przygotowania:

Pieczona karkówka ananasowo-kapuściana
Mięso myjemy, usuwamy większe kawałki tłuszczu i ścięgna. Czosnek obieramy i kroimy w paski, tak by dało się nim szpikować mięso. Zanim zaczniemy, czosnek należy oprószyć solą, żeby zaczął puszczać soki, co wzmocni aromat szpikowania. Po nadzianiu mięsa solimy je i nacieramy mieszanką oliwy z przyprawami (łyżka oliwy na łyżkę przypraw), którą robimy wg własnego uznania, ja podałem używane przeze mnie. Zostawiamy do marynowania(ja zostawiłem na 4 dni). Naczynie żaroodporne lub formę do ciasta wykładamy kapustą kiszoną- lekko odciśniętą. Rozkładamy na niej 2 pokrojone drobno plasterki ananasa, na nie kładziemy mięso. Na mięso kładziemy pozostałe plastry ananasa i całość przykrywamy kapustą kiszoną, szczelnie, żeby wytworzyło się coś w rodzaju pancerza, dzięki czemu w środku wytworzy się para. Całość polewamy syropem z puszki, można wlać cały. Na górze układamy kilka ziarenek ziela angielskiego i pieczemy w 180*C przez 3 godziny(ja miałem 2 karkówki, które ważyły niecałe 2kg każda). 1kg mięsa w tym daniu należy piec ok1,5 godziny, ponieważ ciepło musi przejść najpierw przez kapustę i ananasa, a potem dociera do mięsa. Po upieczeniu odstawiamy na 15-20 minut, żeby soki w środku mięsa się uspokoiły i kroimy na plastry, podajemy z kapustą i ananasem z pieczenia. Smacznego ;D
Pieczona karkówka ananasowo-kapuściana
Mięso marynujemy w oliwie z przyprawami, można użyć takich przypraw jakie mamy w domu i jakie lubimy.
Pieczona karkówka ananasowo-kapuściana
Pierwsza warstwa to lekko odciśnięta kapusta, jeżeli odciśniemy ją zbyt mocno, mięso będzie bardziej suche.
Pieczona karkówka ananasowo-kapuściana
Karkówkę obkładamy plastrami ananasa z puszki.
Pieczona karkówka ananasowo-kapuściana
Następnie całość szczelnie przykrywamy kapustą i kładziemy na niej ziele angielskie i całośc polewamy syropem z puszki po ananasie.