Sposób przygotowania:
Pieczona karkówka do chlebka
Mięso umyć,dobrze osuszyć. Cytrynę wyszorować,osuszyć i pokroić na cienkie plasterki razem ze skórką. Obie cebule obrać i także cienko pokroić. W miseczce wymieszać sól peklową ze zwykłą sola oraz pieprzem,dodać oliwę i dobrze połączyć. Mięso natrzeć przygotowaną marynatą. Na dno naczynia próżniowego ułożyć połowę pokrojonej cebuli oraz cytryny. Na takim "posłaniu" ułożyć karkówkę i przysypać resztą cebuli i cytryny. Przykryć pojemnik,odessać powietrze i odłożyć do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie mięso wyjąć z pojemnika. Do miseczki wycisnąć sok z cytryny i cebuli,dodać miód oraz musztardę i dokładnie wymieszać. Mieszanką polać mięso z każdej strony. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i obsmażyć karkówkę z każdej strony. Przełożyć do naczynia do zapiekania,wlać na dno 1 szklankę wody i wstawić do nagrzanego do 225 st piekarnika i piec około 90 minut. Po około 40-45 minutach przykryć mięso folia aluminiową a po kolejnych 15 minutach zmniejszyć temperaturę do 200 st. Upieczone mięso wyjąć z naczynia i pozostawić do całkowitego ostygnięcia i uspokojenia soków. Podawać na zimno do pieczywa. Smacznego!