Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Pieczona łopatka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Wieprzowa łopatka bez kości w marynacie z sosem teriyaki, miodem i pomidorami suszonymi z czosnkiem i bazylią, upieczona w torebce do pieczenia.

Pieczona łopatka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pieczona łopatka

 

  • 50 dkg łopatki wieprzowej
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżki miodu
  • 2 łyżki sosu teriyaki
  • 3 łyżki marynaty do mięs klasycznej
  • 1/2 łyżki pomidorów suszonych z czosnkiem i bazylią
  • sól do smaku
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 łyżki papryki słodkiej mielonej

Sposób przygotowania:

Pieczona łopatka
Czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać do niego miód, sos teriyaki, przyprawy i olej. Wszystko dokładnie wymieszać. Przygotowaną marynatą dokładnie natrzeć mięso i odłożyć do lodówki na kilka godzin. Następnie mięso z marynatą przełożyć do torebki do pieczenia. Torebkę zamknąć. Mięso w torebce ułożyć w naczyniu do zapiekania. Mięso piec w 180 stopniach przez ok. 2 godziny. Upieczone mięso podzielić na porcje.
Pieczona łopatka
Wszystkie składniki marynaty przełożone do miseczki.
Pieczona łopatka
Łopatka dokładnie pokryta przygotowaną marynatą.
Pieczona łopatka
Zamarynowane mięso przełożone do torebki do pieczenia.
Pieczona łopatka
Zamknięta torebka z mięsem ułożona w naczyniu do zapiekania.

Tagi:

marynaty sosy