misia53

misia53

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 345]

Pieczona łopatka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Mięsko tak tu zapachniało ,że wytrzymać się nie dało...Wszyscy wkoło tak wachali , potem smacznie zajadali...

Pieczona łopatka

Składniki:

Pieczona łopatka

 

  • 1,60-1,80 kg łopatka bez kości,
  • 1 łyżka majeranek Prymat,
  • 1 łyzeczka tymianek Prymat,
  • 1 łyzeczka bazylia suszona Prymat,
  • 3-4 ząbki czosnek
  • #pieprz czarny grubomielony Prymat
  • #sól
  • #pieprz
  • #oliwa 5-6 łyżek
  • #ocet balsamiczny
  • #miód naturalny 1 łyzka
  • #kucharek 1łyżeczka

Sposób przygotowania:

Pieczona łopatka
Przygotowanie Mięso dokładnie umyć , oczyścić i osuszyć. Następnie wszystkie składniki utrzeć na papkę i namazać nią mięso . Pozostawić w emaliowanym naczyniu w chłodnym miejscu na całą dobę . Potem w naczyniu żaroodpornym ( lub w rękawie) piec w oiekarniku ok 1,5 godziny.Przez pierwsze pół godz w wysokiej temp250*C potem zmniejszyć na 180*

Tagi:

beza bezy