Sposób przygotowania:
Pieczona makrela z kapustą z grzybami
Makrele świeżą myjemy osuszamy wyciągamy wnętrzności . Solimy z każdej strony i w śrosku brzuszka .Kilka pieczarek wcześniej pokrojonych i 1/2 cebuli pokrojonej w piórka wkładamy do brzuszka ryby. Kapustę kiszona płuczemy jeżeli jest bardzo kwaśna i gotujemy z dodatkiem liścia laurowego. Grzyby moczymy całą noc i gotujemy w małym garneczku na wolnym ogniu . Grzyby wyciągamy a wywar z gotowania dolewamy do gotującej się kapusty troszkę zostawiamy wykorzystamy go troszke póżniej . Na maśle podsmażamy pokrojone grzyby suszone i cebulę . Dodajemy pieczarki smażymy podlewamy troszkę wywarem z gotowania grzybów. Doprawiamy sola i pieprzem . Ugotowana kapustę dodajemy na patelnię do grzybów i podsmażamy .Makrelę wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok 25 -30 min w 180 stopniach.Upieczona rybę podajemy z kapustą.