iwa643

iwa643

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 5470]

Pieczona makrela z kapustą z grzybami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pieczona makrela z kapustą z grzybami

Pieczona makrela z kapustą z grzybami

Składniki:

Pieczona makrela z kapustą z grzybami

 

Sposób przygotowania:

Pieczona makrela z kapustą z grzybami
Makrele świeżą  myjemy osuszamy wyciągamy wnętrzności  . Solimy z każdej strony i w śrosku brzuszka  .Kilka pieczarek wcześniej pokrojonych i 1/2 cebuli pokrojonej w piórka  wkładamy do brzuszka ryby. Kapustę kiszona płuczemy jeżeli jest bardzo kwaśna i gotujemy z dodatkiem liścia laurowego. Grzyby moczymy całą noc i gotujemy w małym garneczku na wolnym ogniu  . Grzyby wyciągamy a wywar z gotowania dolewamy do gotującej się kapusty troszkę zostawiamy wykorzystamy go troszke póżniej . Na maśle podsmażamy pokrojone grzyby suszone  i cebulę . Dodajemy pieczarki smażymy podlewamy troszkę wywarem z gotowania grzybów. Doprawiamy sola i pieprzem . Ugotowana kapustę dodajemy na patelnię do grzybów i podsmażamy .Makrelę wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok 25 -30 min w 180 stopniach.Upieczona rybę podajemy z kapustą.