przejs

przejs

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 345]

Pieczona papryka faszerowana mięsem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Choć prosta w przygotowaniu, wygląda bardzo efektownie.

Pieczona papryka faszerowana mięsem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pieczona papryka faszerowana mięsem

 

  • 1/2 kg mięsa mielonego
  • 5-6 paryk ( w zależności od wielkości)
  • 1 czerstwa bułka
  • 1 cebula
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 10 dag żółtego sera
  • 2-3 duże pomidory
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 szklanka bulionu warzywnego

Sposób przygotowania:

Pieczona papryka faszerowana mięsem
Bułeczkę zalewamy niewielką ilością wody i odstawiamy, aż ta wsiąknie w pieczywo. Odciskamy wodę. Obraną cebulę kroimy w drobną kostkę. Bułkę i cebule, musztardę, koncentrat pomidorowi i starty żółty ser dodajemy do mięsa. Doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy, do uzyskania jednolitej masy. Papryki myjemy, po czym odcinamy górne jej części ("czapeczki" odkładamy na bok). Usuwamy pestki z papryki.. Tak powstałe miseczki z papryki wypełniamy farszem mięsnym. Umyte pomidory kroimy w grubą kostkę. Obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek mieszamy z pomidorami i kładziemy równa warstwą na dnie naczynia żaroodpornego. Posypujemy całość solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Na to ustawiamy napełnione mięsem papryki. Obok nich układamy ich obcięte "czapeczki". Wlewamy gorący bulion. Pieczemy około pół godziny w temperaturze 200 stopni. Podajemy papryki nakryte "czapeczkami" .
Pieczona papryka faszerowana mięsem
Nawet jeszcze przed upieczeniem danie wygląda smakowicie...