Sposób przygotowania:
Papryka faszerowana pieczona
Na patelni rozgrzać 2 łyżki tłuszczu, dodać posiekaną cebulę i czosnek, włożyć mięso mielone i rozdrobnić je mieszając. Dodać przyprawy do smaku; oregano, bazylię, majeranek, sól i pieprz. Wysmażyć ok 15 min by sie odparowało. Wystudzić mięso po czym wymieszać z jajkiem i ryżem i szczyptą kurkumy. Papryki przekroić na połówki, wyjąć gniazda nasienne i napełnić dokładnie nadzieniem. Naczynie żaroodporne natłuścić i ułożyć papryki. lekko skropić oliwą. Wstawić do piekarnika nagrzanego na ok 200 st i piec ok 20 min. W tym czasie zetrzeć na tarce ser i pozostawić sobie ok 2 łyżki. Resztę wymieszać ze śmietaną , dodać sól, pieprz i szczyptę oregano. Polać zapieczone papryki, posypać pozostałym serem i piec jeszcze ok 30 min. Podawać na gorąco.