Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Pieczona piers kurczaka z dodatkami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Przepyszne i proste w wykonaniu danie. Goraco polecam!

Pieczona piers kurczaka z dodatkami

Składniki:

Pieczona piers kurczaka z dodatkami

 

  • piers kurczaka - duza, podwójna,
  • cebula - 2 sredniej wielkosci,
  • papryka swieza,
  • pieczarki - 200g,
  • ser zólty - np Emmentaler, 150g,
  • majonez - kilka lyzek,
  • olej,
  • przyprawa do kurczaka,
  • sól, pieprz,
  • papryka czerwona,
  • sos sojowy ciemny,
  • cukier.

Sposób przygotowania:

Pieczona piers kurczaka z dodatkami
Cebule, papryke i pieczarki obrac, umyc, osuszyc i drobniutko pokroic. Na patelni rozgrzac olej i podsmazyc cebule z papryka, po chwili dodac pieczarki i przyprawy, podsmazyc do miekkosci i odsaczyc z nadmiaru plynu.

Mieso oplukac, oczyscic z wszelkich blonek i osuszyc. Pokroic w cienkie plastry, natrzec przyprawa do kurczaka i ulozyc na folii aluminiowej w naczyniu zaroodpornym. Na mieso kladziemy warstwe cebuli, papryki i pieczarek, nastepnie cienka warstwe majonezu. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i zapiekamy przez 30 minut, posypujemy startym zóltym serem i chwile zapiekamy, az do rozpuszczenia sera.