kaja

kaja

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 162]

Pieczona świąteczna polędwica

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Polędwica wieprzowa, niesłychanie krucha i aromatyczna, w skórce z pieczonej słoninki.

Pieczona świąteczna polędwica

Składniki:

Pieczona świąteczna polędwica

 

  • 2 kg polędwiczek wieprzowych
  • płat słoniny im większy tym lepszy, minimum 30 na 40 cm
  • 2 litry mleka
  • 2łyżki masła
  • tymianek, trochę majeranku
  • sól, pieprz
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki konfitury z borówek lub jarzębiny
  • 2 gałązki rozmarynu
  • kilka łyżek oleju
  • kilka maleńkich lub 2 duże jabłka pokrojone na ćwiartki

 

  • Nić do zasznurowania mięsa
  • naczynie żaroodporne

Sposób przygotowania:

Pieczona świąteczna polędwica
Dzień przed pieczeniem: zagotowujemy mleko z masłem, tymiankiem, majerankiem, 1/2 łyżki soli i pieprzem do smaku. Zanurzamy w zimnym roztworze polędwiczki i marynujemy przez noc.W dniu pieczenia: Polędwiczki wyciągamy z mleka i osuszamy. Czosnek kroimy na bardzo cienkie plasterki. I zabawa ze słoniną...płat powinien być spory, będzie służył do owinięcia mięsa. Grubość płata nie powinna być większa niż 3mm!!! Bierzemy długi, ostry nóż bez ząbków i wycinamy taki cienki płat, najlepiej z lekko zmrożonej słoniny.Na płacie układamy płatki czosnku i gałązki rozmarynu. Polędwiczki składamy razem w jedną pieczeń i układamy na jednej stronie płata słoniny. Pomiędzy nie wzdłuż wkładamy konfiturę. I zawijamy pieczeń w słoninę. To nie rolada, słonina powinna być na wierzchu, mięso w środku. Boki zostawiamy niezawinięte. Zwijamy całość sznurkiem, żeby się podczas pieczenia nie rozwinęło i mięso nie wyschło a polędwiczki stały się jednością nie odrębnymi kawałkami mięsa.Układamy w posmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 st C przez około 2h. Niezawinięte boki co jakiś czas podlewamy wytworzonym tłuszczem. Podajemy wraz ze słoninką, która powinna zmienić kolor na piękny złoty.