Sposób przygotowania:
Pieczona szynka
Mięso dokładnie myjemy pod bieżącą wodą i wysuszamy papierowym ręcznikiem. Następnie ostrym nożem odcinamy wszelkie błonki. W moździerzu ucieramy czosnek z solą, następnie dodajemy przyprawy, olej i musztardę - mieszamy. Tak przygotowaną marynatą z każdej strony nacieramy mięso, oprószamy ostrą papryką i pieprzem, a następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy pokrywką i odstawiamy na noc do lodówki. Na następny dzień wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy pod przykryciem. Gdy upłynie 30 minut mięso odwracamy, polewamy wodą z pieczenia, przykrywamy i pieczemy kolejne 30 minut. Po tym czasie mięso znów odwracamy i pieczemy 10 - 15 minut bez przykrycia, aby zrumienić mięso. Piec w 190 stopniach około 60 minut + około 15 minut bez przykrycia Upieczoną szynkę odstawiamy na 15 minut, aby odpoczęła. A następnie podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego :)