Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Pieczona szynka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Wieprzowa szynka marynowana z czosnkiem, kawą i czarnym sosem chili, a następnie upieczona w rękawie do pieczenia.

Pieczona szynka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pieczona szynka

 

  • 1 kg szynki wieprzowej
  • 1/3 szklanki oleju
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 łyżka czarnego sosu chili
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżka słodkiej mielonej papryki
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżeczki przyprawy do mięs
  • 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej ziołowej
  • sól ziołowa do smaku

Sposób przygotowania:

Pieczona szynka
Olej przelać do miseczki. Dodać do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, sos chili, bazylię, kawę i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać. Marynatą pokryć mięso i odłożyć do lodówki na kilka godzin. Zamarynowane mięso przełożyć razem z marynatą do rękawa do pieczenia, zamknąć. Torebkę z mięsem ułożyć w naczyniu do zapiekania. Szynkę piec w 160 stopniach przez ok. 2 godziny. Po tym czasie mięso przełożyć z woreczka do naczynia razem z wytworzonym płynem. Temperaturę zwiększyć do 200 stopni.Szynkę piec jeszcze kilka minut, aż się zrumieni. Upieczoną szynkę odłożyć na kilkanaście minut, następnie kroić ją w plastry.
Pieczona szynka
Wszystkie składniki marynaty przełożone do miseczki.
Pieczona szynka
Wieprzowa szynka dokładnie pokryta marynatą.
Pieczona szynka
Zamarynowane mięso przełożone razem z marynatą do rękawa do pieczenia.
Pieczona szynka
Torebka z mięsem ułożona w naczyniu do zapiekania.