Sposób przygotowania:
Pieczona szynka wieprzowa
Mięso opłukać i włożyć na 4 dni do zalewy przygotowanej z: 2 liści laurowych 5 szt ziela angielskiego 1 torebki marynaty słodko kwaśnej 4 łyżek sosu sojowego ciemny3 szt cebuli pokrojonej w talarki 2 łyzek octu spirytusowego, 1 łyżki gorczycy, ½ łyżeczki soli peklowej oraz z łyzki soli kuchennej i takiej ilości wody, żeby zakryła mięso. Po 4 dniach mięso wyjąć natrzeć zaprawą zrobioną z sosu sojowego jasnego, oleju sezamowego i musztardy grilowej. Piec najpier przez około 40 minut w rękawie foliowym a potem kolejne 40 minut w otwartym naczyniu, żeby skórka się przypiekła. Po wyjęciu z rękawa foliowego można ponownie natrzeć mięso zaprawą z musztardy, sosu sojowego i oleju sezamowego. W połowie pieczenia w naczyniu otwartym mięso obrócić. Dobre zarówno na ciepło jako danie obiadowe jak i na zimno jako wędlina.