Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Pieczona szynka wieprzowa.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pieczone mięso z powodzeniem zastąpi niejedną sklepową wędlinę.

Pieczona szynka wieprzowa. Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pieczona szynka wieprzowa.

 

Sposób przygotowania:

Pieczona szynka wieprzowa.
Mięso obieramy z luźnych elementów. Do naczynia wlewamy 0,5 litra mleka, wrzucamy do niego wszystkie przyprawy i składniki. Dokładnie mieszamy i wkładamy mięso, a następnie dolewamy tyle mleka aby w 90% je zakryć. Odstawiamy na noc w chłodne miejsce. Następnego dnia wyciągamy,usuwamy nadmiar przypraw i odkładamy na bok aby mięso ociekło z nadmiaru mleka. W naczyniu o grubym dnie rozgrzewamy odrobinę tłuszczu i opiekamy szynkę z każdej strony. Jak będzie cała rumiana, podlewamy 200 mil wody, przykrywamy i dusimy. Po około dwóch godzinach wyciągamy mięso i odstawiamy na 30 min aby odpoczęło.
Pieczona szynka wieprzowa.
Mięso moczymy przez noc w mleku z przyprawami.
Pieczona szynka wieprzowa.
Na gorącym tłuszczu opiekamy mięso z każdej strony.
Pieczona szynka wieprzowa.
Już upieczone odkładamy na co najmniej 30 min aby odpoczęło.

Tagi:

szynka