Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Pieczone cebulki z ziołami

  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Cebulę obrać, umyć. Każdą ponacinać głęboko na krzyż. Poukładać w formie do

Pieczone cebulki z ziołami

Składniki:

Pieczone cebulki z ziołami

 

  • (4-6 porcji):
  • 800g cebuli
  • 100ml wywaru warzywnego
  • 40 g masła
  • 60g słodkiej śmietanki
  • ½ pęczka szałwi (niekoniecznie)
  • łyżeczka tymianku
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania:

Pieczone cebulki z ziołami
Cebulę obrać, umyć. Każdą ponacinać głęboko na krzyż. Poukładać w formie do pieczenia, posolić, popieprzyć podlać rosołem. Na wierzch położyć wiórki masła. Piec ok. 45 minut w temperaturze 200˚C. Śmietanę wymieszać z tymiankiem. Polać cebulę. Zapiekać 5 minut. Udekorować listkami szałwi. Porcja: 122 kcal

Tagi:

cebulki