bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Książka Kucharska: Najlepsze przepisy na pączki, chrusty, oponki

Pieczone donaty

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kupiłam foremkę do donatów i czas było ją wykorzystac.

Pieczone donaty

Składniki:

Pieczone donaty

 

 

Sposób przygotowania:

Pieczone donaty
Suche drożdże rozpuścić w letnim mleku, odstawić na 10 minut. Po tym czasie do mleka dodać masło (jeśli roztopione, to ochłodzone) i cukier. Wmieszać roztrzepane jajka, dodać mąkę i sól, wyrobić. Można sobie pomóc mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego. Ciasto powinno być gładkie, elastyczne, nie klejące. Odstawić przykryte w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto wyjać, krótko wyrobić, rozwałkować na grubość około 13 mm. Większą szklanką wycinać koła, mniejszą foremką wycinać dziurki, by powstał kształt oponek. Układać na blaszce lub tak jak ja w foremce do donatów (wysmarowanej masłem, wysypanej kaszą manną lub na papierze do pieczenia). Przykryć, pozostawić do podrośnięcia na 45 minut w ciepłym miejscu. Piec w temperaturze 180ºC około 8-10 minut. Gotowe polać cytrynowym lukrem lub rozpuszczoną czekoladą.