Sposób przygotowania:
Empanadas, czyli pikantne pierogi meksykańskie
1. Zaczynamy od ciasta. Masło rozpuszczamy w małym rondelku na niewielkim ogniu – do całkowitego rozpuszczenia. Odstawiamy na bok – do przestudzenia. W tym czasie przesiewamy mąkę i sól. W małym kubku mieszamy 2 jajka, rozbite dodajemy do mąki. Dodajemy rozpuszczone masło i zagniatamy ciasto. Ciasto jest gotowe, gdy całkowicie odchodzi od palców. Ciasto zagniatamy w kulkę i zawijamy w folię spożywczą, wkładamy do lodówki na 20-30 min. 2. W tym czasie przygotowujemy farsz. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, zmniejszamy ogień na średni i dodajemy mieszankę meksykańską. Podsmażamy, mieszając od czasu do czasu, do miękkości warzyw (ok. 8 min). 3. Papryczki chilli czyścimy i kroimy w drobną kostkę (by uniknąć podrażnień, najlepiej założyć jednorazowe rękawiczki,bo inaczej może parzyć). Dodajemy do warzyw. 4. Mięso podsmażamy na osobnej patelni przez ok. 5-7 min, solimy pod koniec. Dodajemy mięso do dużej patelni z warzywami, mieszamy. 5. Do warzyw z mięsem dodajemy puszkę pomidorów wraz z całym sokiem. Dokładnie mieszamy i przyprawiamy do smaku. Nie żałujcie ostrej papryki. Całość podsmażamy do momentu, gdy sok z pomidorów zostanie wchłonięty przez mięso. To ważne, by się zredukował, bo w innym wypadku możemy mieć problemy z lepieniem pierogów – sos będzie nam wypływał. 6. Ciasto z lodówki wałkujemy na grubość 3-4 mm i wycinamy kółka. Do odcinania użyliśmy talerzyka deserowego, o średnicy 13 cm. 7. Rozgrzewamy piekarnik do 190 C. Nadzienie nakładamy na środek pieroga, zwilżamy brzegi wodą i sklejamy dokładnie. 8. Pierogi układamy na papierze do pieczenia, smarujemy roztrzepanym żółtkiem i posypujemy ziołami prowansalskimi. Zapiekamy 20 min. W załączeniu zdjęcie z wykonania pierożków przez moich synków.