xorcio

xorcio

Kucharz
[Przepisów: 13]

Pieczone kotlety cielęce

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1969

Macę lub tartą bułkę rozmieszać z 1,5 łyżeczki soli i pieprzem. Jajka

Pieczone kotlety cielęce

Składniki:

Pieczone kotlety cielęce

 

  • 1 szkl zmielonej macy lub tartej bułki
  • 2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 2 jajka
  • 4 cielęce kotlety
  • 4 łyżki tłuszczu
  • 2 małe cebule pokrojone na cienkie talarki

Sposób przygotowania:

Pieczone kotlety cielęce
Macę lub tartą bułkę rozmieszać z 1,5 łyżeczki soli i pieprzem. Jajka roztrzepać z pozostałą solą.. Kotlety lekko zbić, obtoczyć w macy, namoczyć w jajku, następnie jeszcze raz obtoczyć w macy. Tłuszcz rozgrzać w małej brytfance lub blaszce, kłaść panierowane kotlety na gorący tłuszcz, cebulę ułożyć wokół mięsa. Wstawić do nagrzanego piekarnika o temp. 180 st, piec 45 minut obracając kotlety raz i mieszając cebulę. Podawać z sałatką, surówką i ziemniakami z wody z masłęm i koperkiwm.

Tagi:

jajko tarta jajka