Sposób przygotowania:
Pieczone orzeszki włoskie
Należy przygotować niezbędne składniki na orzeszki. Przygotować specjalną foremkę do wypieku orzeszków. Następnie sparzyć wrzącą wodą jajko, przesiać mąkę. Ze wszystkich składników zagnieść ciasto, w tym celu należy mąkę tortową wymieszać z mąką krupczatką i posiekać z margaryną, dodać cukier puder, śmietanę schłodzoną i jajko, wsypać proszek do pieczenia,na koniec dodać szczyptę soli. Wyrobić jednolite i gładkie, lśniące ciasto, następnie z ciasta formować małe kuleczki i napełniać nimi dziurki w foremce do orzeszków, przykrywać drugą częścią foremki i piec na palniku od kuchenki gazowej do uzyskania koloru złotego przez około 10- 15 minut. Wyjmować ciasteczka- łupinki od orzechów. W dalszej kolejności wykonujemy masę, w tym celu mielimy orzechy włoskie i zmielone orzechy należy zalać mlekiem i chwilę gotować. Masło utrzeć z cukrem i dodawać zimne orzechy, na końcu dodać czystą wódkę, wymieszać składniki. Masę nakładać do wgłębienia w orzeszkach i je sklejać. Można orzeszki oprószyć cukrem pudrem lub zrobić wzorki z polewy czekoladowej.